Afwasmiddel - Alles wat je moet weten

Hoe werkt afwasmiddel? Waarom is het belangrijk om afwasmiddel te gebruiken? En hoe kan je afwasmiddel veilig gebruiken? Allemaal belangrijke vragen waar de meesten van ons eigenlijk nooit bij hebben stilgestaan. Het gebruik van afwasmiddel is iets wat velen van ons als vanzelfsprekend beschouwen. We gebruiken het iedere dag - het is dan ook een essentieel product in iedere keuken - maar toch zijn er maar weinigen onder ons die eigenlijk echt iets weten over afwasmiddel. Onderaan dit artikel kun je onze aanbevelingen vinden met een handige link waardoor je het direct kunt bestellen. 

Waar wordt afwasmiddel voor gebruikt?

Waarom gebruiken we tijdens het afwassen afwasmiddel, en niet alleen water? Dat is voor de meesten van ons wel aardig duidelijk. Stel je bijvoorbeeld voor dat je jouw smerige handen enkel zou wassen met water, of dat je jouw kleren zou wassen zonder wasmiddel. Het is de zeep dat de vaat werkelijk schoon krijgt en de aanwezige vervuiling verwijderd.

Als je net een vettige gefrituurde maaltijd hebt gegeten, of een olierijke indiaanse curry, dan is afwasmiddel werkelijk een redder in nood. Vet klampt zicht vast aan onze borden en zoals je misschien wel weet, zijn oliën immuun voor de effecten van water - dat is dan ook de reden waarom je afwasmiddel nodig hebt, zodat je door het vet heen kan snijden, en je boden weer stralend schoon kan krijgen. 

Hoe werkt afwasmiddel?

Afwasmiddel werkt op een zeer slimme manier. De oplossing bevat moleculen die twee tegenstrijdige kanten hebben - de ene kant is hydrofiel (gek op water) en de andere kant is hydrofoob (haat water). De hydrofobe uiteinden van de moleculen klampen zicht vast aan het vet op de smerige vaat, terwijl de hydrofiele uiteinden hun best doen om in het water te springen. Gelukkig zijn de hydrofiele uiteinden iets sterker, en worden de moleculen daardoor het water ingetrokken terwijl het vet er nog aan vastzit.

Hoeveel afwasmiddel moet je gebruiken?

Ben jij een van die personen die afwasmiddel direct op de vuile vaat spuit? Dan verspil je helaas geld. Afwasmiddel bevat SLS (Sodium Lauryl Sulfaat), waardoor de oplossing sterk gaat schuimen. In elke schaal met water heb je hoogstens één of twee spuiten afwasmiddel nodig om genoeg zeep te creëren om al je vaat mee schoon te krijgen. Indien je teveel toevoegt zal je enkel een onnodige strijd creëren tussen jou en al het overtollige schuim.

Altijd goed afspoelen

Spoel na het afwassen de vaat altijd af met warm of koud water - altijd! Hoewel afspoelen niet echt gebruikelijk is in Nederland, is het wel ontzettend belangrijk. Er zijn namelijk meerdere redenen waarom je absoluut geen zeepresten op je schone vaat wilt hebben. 

 

Ten eerste, het laten opdrogen van zeep op je vaat zal de smaak van eten en drinken aantasten - niet iedereen merkt dit, maar degenen die gevoeliger voor smaken zijn zullen zeker wel merken dat er zeep in de mix zit. Verder kan zeepaanslag het uiterlijk van glas en kristal aantasten, waardoor het er troebel en bevlekt uit gaat zien. 

 

Ten tweede, is het afspoelen met koud water ook beter voor de gezondheid. De meeste afwasmiddelen bevatten SLS, een chemische stof die gevonden kan worden in afwasmiddelen, shampoos en tandpasta's en ervoor zorgt dat het zeep schuimt en beter schoonmaakt. Helaas is SLS ook irritant, en zorgt het bijvoorbeeld dat shampoo prikt wanneer het in de ogen komt. Om te voorkomen dat dat het bord waaruit je eet onder de SLS zit is het dus belangrijk dat je alles goed afspoelt.

Onze aanbevelingen